Platinum pregled tržišta – svibanj 2016.


Wall street
Loading

Platinum pregled tržišta – svibanj 2016.

Proteklih tjedana su se dogodile neke aktivnosti koje zahtijevaju našu pozornost.

U ovoj godini je mjesec ožujak bio najtopliji otkako se vrše mjerenja, a vrućine su se nastavile i u travnju, Wall Street je ostao uglavnom svjež u zadnjih nekoliko tjedana. Barem je na površini bilo mirno, no kada se pogleda malo bolje dogodile su se neke aktivnosti koje zahtijevaju našu pozornost.

Zašto porast cijena energenata nije održiv?

Prateći energetske dionice, u zadnjih nekoliko tjedana u travnju ove godine, mogli ste primijetiti znatno povećanje cijena plina i nafte. Zbog toga su se mnogi zapitali je li  konačno došlo vrijeme za kupnju energetskih dionica.

Kako bi odgovorili na to pitanje, prvo moramo uzeti u obzir što je uzrokovalo taj porast. Prvo, u zadnje vrijeme cijene energije ponovo idu prema gore. Prema Consumer Price Index (CPI) iz ožujka, maloprodajna cijena je narasla za 0,9%. Dok je Producer Price Index (PPI), veleprodajna cijena, narasla za 1,8%.

Kao drugo, prije se špekuliralo da će najveći svjetski proizvođači nafte napokon dogovoriti smanjenje proizvodnje na sastanku u Dohi. No ispostavilo se da se ta špekuliranja nisu obistinila. Sastanak je završio tako da se niti jedna od 16 zemalja koje su participirale nije složila za smanjenje proizvodnje nafte.

 Oil production 2014-2016

Kao što možete vidjeti iz gornjeg grafa, većina većih proizvođača nafte nije zainteresirana za smanjenje proizvodnje. Na bliskom istoku Irak i Iran su odlučni u tome da povećaju proizvodnju, tako da je Saudijska Arabija izgubila značajne poslove u 9 od svojih 15 najvažnijih tržišta. Posebno u Kini, Južnoj Africi, Južnoj Koreji, Tajlandu, Tajvanu i Americi gdje sada kupuju manje nafte iz Saudijske Arabije. Irak i Iran pokušavaju istisnuti Saudijsku Arabiju kod unosnih azijskih kupaca, tako što nude popuste na dugoročne ugovore. U međuvremenu Saudijska Arabija kupuje udjele u inozemnim rafinerijama pokušavajući zaštiti svoj udio na tržištu.

Taj sukob u OPEC-u je dovoljan razlog za izbjegavanje energetskih dionica. Iako je došlo do sezonskog rasta cijena energije, neće dugo trebati dok zakoni ponude i potražnje opet ne spuste cijenu. Predviđanja su da će cijena nafte opet pasti u ranu jesen kada je sezonska potražnja na vrhuncu.

Što to znači za investitore? Doći će do daljnjih rezanja dividendi u energetskom sektoru. Vjerovali ili ne bilo je preko 252 rezanja dividendi u prvom kvartalu, od čega je 84% iz energetskog sektora. Tako da se nemojte zavaravati s ovom tako zvanom rasprodajom. Ovaj rast cijena u energetskom sektoru nije održiv.

Gdje naći prave dividende?

Zanimljivo je to što su dividende, u zadnje vrijeme, postale primarna sila koja vuče dionice prema gore. Budući da S&P 500 ima tako veliki raspon prodaje i zarade, institucionalni investitori su postali veoma oprezni i traže relativnu sigurnost kod prihodovnih dionica.  Trenutno su prihodovne dionice atraktivne zbog dva razloga.

Prvo, mnoge prihodovne dionice nude sočnije prinose od desetogodišnjih trezorskih zapisa. S&P 500 ima 2,1 % prosječni prinos dividendi dok desetogodišnji prinos trezorskih zapisa je 1,9%. Kao drugo dividende su porezno povlaštene. Prinos od dividendi S&P 500 je uglavnom oporeziv s 23,8% (maksimalna federalna stopa), dok su trezorski zapisi oporezivi s maksimalnom stopom od 43,4%. Zbog toga nije potrebna diploma iz računovodstva da bude jasno zašto su neke prihodovne dionice postale oaza dioničkog tržišta.

Primijetite da smo napomenuli neke prihodovne dionice. Kao što je spomenuto ranije, iako su energetske i neke financijske dionice porasle zadnjih tjedana, svejedno nisu dobre za kupnju. Energetski i financijski sektor vode S&P 500 prema dolje. Prema FactSet, očekuje se da će energetske dionice unutar S&P 500 pasti za 106,1%, financijske dionice idu prema padu od 11%.

Kao rezultat toga ova sezona zarada će se ponašati kao žitelj. “Žito“ kompanije koje će zadržati godišnju prodaju i rast prihoda, popeti će se na vrh. U međuvremenu  “korov“ kao na primjer energetske i financijske dionice će pasti kada se otkrije koliko su zapravo slabe njihove bilance.

Stoga, ako tražite kvalitetne prihodovne dionice, molim vas nemojte ignorirati prodaju i zaradu. Dok dosta investitora trenutno traži prinose dividendi, činjenica je ta da kompanije ne mogu rasti niti isplatiti dividende bez gotovine. Dok neki vjeruju da je najgore prošlo za energetske dionice, biti će jako iznenađeni ovogodišnjom zaradom. I dvostruko razočarani kada će sljedeća runda dividendi biti dodatno smanjena.

Prognoze za proljeće i ljeto 2016.

Dok se Wall Street hladio u posljednje vrijeme, očekujemo da će se zagrijati. Trenutno mnogi investitori ignoriraju zarade, te se umjesto toga koncentriraju na prinose od dividendi.

Međutim, kako sezona zarade napreduje sve više dionica će promijeniti svoj položaj. Žito će se popeti na vrh, a korov potonuti na dno.

Moramo napomenuti da će svibanj vjerojatno biti valovit. Tipično jaki izvještaji su pušteni na početku sezone dok se slabiji čuvaju za poslije. Čak i kada sezona zarade bude gotova, ako se trendovi nastave, biti će nekoliko tjedana zarade.

Ako razmišljate o prodaji u svibnju 2016., prvo pročitajte ovo

Najvažnije je to da nema pametnijeg mjesta gdje staviti novce. S&P 500 i dalje daje bolje prinose od desetogodišnjih trezorskih zapis, tako da će kapital i dalje dolaziti na tržište dionica. Zajedno s prihodima od dividendi i ponovnog otkupa dionica  također dovode do rasta tržišta. Za kompanije koje imaju visoki ROE, savršeno ima smisla da se zaduže na tržištu obveznica i financiraju repo programe. To je super situacija i za kompaniju i za dioničare. Niske kamate to omogućavaju. A Janet Yellen je dala indikacije da će oprezno pristupiti s podizanjem kamata.  Ekonomisti očekuju minimalni, ukoliko ga uopće bude, rast BDPa u prvom kvartalu, glavni krivac je deflacija. Bez hrane i energije, veleprodajne cijene su pale u ožujku za 0,1%, dok su maloprodajne narasle za 0,1%. U ovom trenutku rast kamatnih stopa bi pogoršao taj problem. Stoga očekujemo da FED neće dizati kamatne stope ove godine.

Drugi faktor koji će podržati tržište kasnije ove godine su predsjednički izbori. Četvrta godina predsjedničkog mandata povijesno uvijek bude jaka za tržište dionica. Ovo nije tipična izborna godina. Međutim kako se približava izborni dan, kandidati bi trebali postajati uobičajeno mudri. Jako je teško da te izaberu za predsjednika ako stalno govoriš negativno. Dakle nakon što utrka padne na samo dva kandidata očekujemo da će biti više pozitivni i u svojim obećanjima biračima. Ova posljednja faza je ključna kako na tržištu Amerike tako i na burzi Wall Streeta, jer obično dovodi do većeg pouzdanja i potrošača i investitora.

Imajući to sve na umu, najbolja strategija je ostati na pravoj strani uskog tržišta. Trenutno su na snazi moćne sile koje uglavnom djeluju u korist dionica. U isto vrijeme su na snazi sile koje bi mogle uzrokovati kratkoročne promjene. Trik je u prepoznavanju kratkoročnih povlačenja kao prilike za kupovinu. U međuvremenu uživajmo u sezoni zarade, jer već sad pobjeđujemo prosječne zarade, i očekujemo dobre vijesti i u budućnosti.

Platinum Invest

About Platinum Invest

  •