Zapošljavanje


Zapošljavanje/karijera

Otvoreni natječaji

 

Trenutno nema otvorenih natječaja za radno mjesto.

 

Korporativna kultura i vrijednosti

Društvo Platinum Invest ima jasno definiranu korporativnu kulturu i vrijednosti. Od zaposlenika u Platinum Investu očekuje se da shvate definirane vrijednosti i da ih se pridržavaju.

Okosnica korporativne kulture Platinum Investa može se svesti na sljedeća četiri stupa:

 • Fokusiranost na posao: zaposlenici moraju biti fokusirani na posao. Za vrijeme radnoga vremena se radi. Zaokupljenost mentalnoga procesa mora biti na poslovanju Platinuma. Važnost fokusiranosti na posao također leži u tome da ako se fokusiramo na posao moći ćemo lakše riješiti problema kada se pojave.
 • Poštivanje struke: svaki posao ima svoju struku. Tu struku je potrebno naučiti i poštovati. U svojoj prvoj godini zaposlenici će jasno vidjeti primjer i cijenu nepoštivanja struke. Ovo će posebno postati jasno kada nauče prirodu novca.
 • Progresivnost: svaki posao se mijenja. Zato je potrebno uvoditi nove tehnike. Jedna od važnih karakteristike korporativne kulture Platinuma je sloboda zaposlenih da promoviraju nove ideje. Kod razgovara na sastancima se potiču nove ideje i uvođenje novih tehnika, bez obzira na poziciju u poduzeću.
 • Pobjeđivanje: postizanje zacrtanih ciljeva i uspjeh je svrha poslovanja Platinuma. Cilj Platinum Investa d.o.o. je povećanje uložene imovine za svoje investitore, stvaranje pozitivnoga i zadovoljnoga radnoga okruženja za svoje radnike i ostvarivanja dobiti za svoje vlasnike.

 

Ako je osoba fokusirana na posao, poštuje struku i u svom radu je progresivna, onda je logično da uspijeva u svojim zacrtanim ciljevima. Neuspjeh treba biti analiziran i izbjegnut sljedeći puta.

Gore predstavljeno je samo osnovica načina na koji Platinum Invest funkcionira. Struktura je puno kompleksnija, ali ovaj kratki tekst može poslužiti kao osnovica za one koji su zainteresirani za zaposlenje u Platinum Investu.

Snaga Platinum Investa nije u uniformnosti ponašanja i uniformnosti razmišljanja. Snaga Platinum Investa je u uniformnosti vrijednosti i različitosti razmišljanja. Različite osobnosti pridaju snazi Platinum Investa. Ne želimo da svi zaposlenici slučaju istu glazbu, idu u iste restorane i imaju iste osobnosti. Naprotiv, što je više različitih osobnosti u Platinum Investu, to je postojanje različitih pogleda na problem veće, a s više različitih pogleda na problem lakše je i naći rješenje. Želimo biti povezani istim vrijednostima. Zato nam je važno da novi zaposlenici prihvate vrijednosti i ponašanje koje je prihvatljivo za zaposlenike Platinum Investa.

 

Radna atmosfera

S obzirom na manji broj zaposlenih i otvoreni prostor u kojemu djeluje, Platinum Invest ima pozitivnu radnu atmosferu. Nema galame, vikanja ili nepristojnoga ponašanja. Nekulturno ponašanje se sankcionira odmah. Radna atmosfera je opuštena. Zaposlenici znaju koje su njihove dužnosti i do kada te dužnosti moraju biti ispunjenje. Zbog prirode posla nemar ili nerad je nemoguće sakriti.

U Platinumu rade odrasle i odgovorne osobe, a samo takve i želimo zapošljavati.

 

Zašto je ovaj posao težak?

Jedan od izazova ovoga posla jest podložnost tržišta kapitala osilacijama. Problem nije kada su vremena dobra, nego kada su vremena loša. Za razliku od drugih ekonomskih grana gdje se problemi mogu polagano razvijati godinama, u našem poslovanju problemi se mogu javit nakon samo nekoliko dana i odmah su jasno vidljivi. Tako je moguće da je investicijski fond u jednoj godini na primjer pozitivan +4%, a za samo dva tjedna kasnije negativan -2%. U tim situacijama potrebno je pronaći rješenje kako takve oscilacije preživjeti i zadržati hladnu glavu. Da bi se to moglo, potrebno je imati pravila. Svrha pravila je da ti pomognu kada dođu teški trenutci. Platinum Invest ima jako puno pravila. Novi zaposlenici trebaju kroz vrijeme naučiti ta pravila i primjenjivati  ih. Na taj način se stječe samopouzdanje da sljedeći puta kada se pojavi problem da će isti biti rješen.

 

Kakav profil osoba tražimo?

Posao investiranja novca je prije svega posao koji traži istinu. Istinu prema svojim investitorima, poslodavcima, ali prije svega prema sebi. Rezultat Platinum Investa mjeri se povratom na investicije. Svaki dan svi zaposlenici Platinum Investa znaju koji je rezultat fondova s kojima društvo upravlja. Nema laganja o tome zašto su povrati dobri ili loši. Takvi su kakvi su. Postotak povrata nije moguće modificirati ili opravdati sa izlikama.

Radni zadaci u Platinum Investu uglavnom su kratkoročni. Postoji malo poslova koji se mogu opisati kao projektni zadatci koji traju nekoliko tjedana. Poslova koji traju nekoliko mjeseci gotovo da niti nema. Svaki sastanak ili radni dan, svi u društvu znaju jesu li su obavili svoje zadatke i jesu li drugi zaposlenici obavili svoje. Nije moguće pretvarati se da radite ili glumiti prezaposlenost, jer se točno zna što se mora do kada obaviti.

Posao koji se radi u Platinum Investu je posao koji traži veliku razinu samospoznaje. Motivacija svakog zaposlenika mora biti intrinzična. Zaposlenici moraju težiti biti bolji danas nego što su bili jučer, bez obzira na kojoj poziciji se nalaze.

Profil osoba koje Platinum Invest zapošljava su osobe koje žele biti bolje, znati više, postići više, biti najbolji što mogu biti. Motivacija za tako nešto ne može doći ekstrinzična, već mora biti intrinzična.

 

Kakav profil osoba ne tražimo?

 Kao što znamo kakve zaposlenike hoćemo tako znamo i kakve zaposlenike nećemo. Ako se vidite u bilo kojoj od sljedećih kategorija, onda Platinum nije mjesto za vas:

 • Gledali ste Vuk s Wall Streeta i sada želite trgovati dionicama;
 • Koristite poslovicu „work hard play hard“ ili još gluplju verziju „work hard play harder“;
 • Želite se zaposliti u financijama kako bi ste zaradili puno novca;
 • Niste u stanju balansirati privatni i poslovni život – ili previše radite ili se previše baviti svojim privatnim životom;
 • Mislim da je investiranje na burzi klađenje, a dobro prolazite u kladionici.

 

Prethodno radno iskustvo i obrazovanje?

Prethodno radno iskustvo je dobro, ali nikako nije presudno. Fokus prilikom odabira će biti na tome kako ste stekli svoje radno iskustvo i što ste naučili iz njega.

Iako poslovanje koje Platinum Invest obavlja zahtjeva određeno znanje iz ekonomije, studij ekonomije nije nužan. Štoviše, voljni smo razmotriti zaposlenje bez obzira koji studij ste završili. Poželjeno je imati studij: ekonomije, matematike ili prava, ali kao što smo naglasili ne nužno.

 

Prije nego što pošaljete životopis

Platinum Invest ima trajni otvoreni natječaj. To znači da Platinum Invest zapošljava nove zaposlenike i da će društvo razmotriti svaki životopis koji bude poslan na našu e-mail adresu: kontakt@platinuminvest.hr . Štoviše, velike su šanse da svako tko pošalje životopis bude pozvan na intervju. Ali prije samoga intervjua trebate znati u što se upuštate.

Upravo zato što je natječaj otvoren, od kandidata se traži da se dobro pripreme za intervju. Ispod se nalazi popis materijala koji kandidati trebaju pročitati i s kojim trebaju biti upoznati. Ukoliko prilikom intervjua u bilo kojem trenutku shvatimo da niste pročitali i upoznali se s materijalima za intervju, razgovor će biti završen.

Također, akumulacija znanja je vrijednost u Platinum Investu. Od vas očekujemo da ste upoznati sa materijom koju ste studirali. Na primjer, ako ste studirali ekonomski studij očekujemo da znate računovodstvo, poslovne financije i makroekonomiju. Elementarno nepoznavanje vašega predmeta studiranja će završiti intervju proces.

Višestruki intervjui nisu mogući. Stav „prošli puta nisam sve pročitao, ali sada jesam“ ne dolazi u obzir. Ukoliko imate pitanja vezanih za proces intervjua ili se želite podrobnije raspitati o poslu slobodno nas kontaktirajte.

 

Materijali za intervju

Jedan od problema zapošljavanje jeste da je ono generičko. Javite se na natječaj, onda ako imate zadovoljavajući životopis budete pozvani na testiranje. Ako imate dobre testove idete na intervjue s nekoliko osoba. Ovaj proces ne pokazuje jeste li prikladni za korporativnu kulturu.

Velika prednost Platinum Investa je veličina poduzeća. Platinum Invest je relativno malo poduzeće i sukladno tome može puno više vremena posvetiti svojim sadašnjim i budućim zaposlenicima.

Prije nego što dođete na intervju želimo da napravite pripremu, a to je da pročitate nekoliko knjiga i pogledate nekoliko filmova. Razlog zašto imamo ovaj pristup je funkcioniranje na principu ponašanja, a ne nužno testova ličnosti. Zanima nas kako gledate na svijet i kako bi ste rješavali konkretne probleme, a ne apstrakcije. Da bi smo to mogli potrebno je imati zajedničke teme za razgovor, stoga je potrebno da prođete kroz materijale.

Niže je naveden popis materijala:

 • Gorge Soros: Alkemija financija / Alchemy of finance;
 • John Le Carre: Dečko, dama, kralj, špijun / Tinker, tailor, soldier, spy;
 • Roger Lowestein: When genius failed;
 • Filmovi: Confidence (2003., Edward Burns, Rachel Weisz, Dustin Hoffman); Margin Call (2011., Kevin Spacey, Paul Bettany, Jeremy Irons, Zachary Quinto, Simon Baker, Demi Moore);
 • Financijski izvještaji Platinum Investa kao i cjelokupno poslovanja Platinum Investa koje je opisano na internetskim stranicama.

 

Za one koji nisu studirali ekonomiju (osim pravnika, za studente koji su završili pravo ovaj popis nije važan) oni trebaju pročitati sljedeće knjige kako bi se upoznali s osnovama ekonomije:

 • Bojan Tomić: Financijski instrumenti i izvedenice;
 • Oliver Blanchard: Makroekonomija;
 • Van Horne C i Wachowicz John: Osnove financijskoga menadžmenta ili neka druga knjiga iz poslovnih financija;
 • Mishin Frederic S i Eakins Stanley G.: Financijske institucije i tržišta.

 

Za one koji istinski žele više i impresionirati nas na intervju:

 • bilo koja knjiga koju su napisali zaposlenici Platinum Investa.

 

Intervju

Prije nego što krenemo s intervjuom postoji nekoliko stvari koje se podrazumijevaju prije nego što uđete u prostoriju. Prva je da vam je životopis istinit. Ukoliko utvrdimo da je životopis netočan, intervju je završen. Očekujemo od vas da ste obavili potrebne pripreme prije intervjua. Ukoliko utvrdimo da niste pročitali ili pogledali potrebne materijale, intervju je završen.

Platinum Invest ima politiku otvorenoga natječaja iz jednostavnoga razloga jer želimo da oni koji dođu na intervju obave sve potrebne predradnje. Obavljanje predradnji pokazuje da ste zainteresirani za posao u Platinum Investu, a ne samo da tražite posao. Ne želimo gubiti niti vaše niti svoje vrijeme.

Podrazumijeva se da imate znanje koje ste stekli na fakultetu. Mi vjerujemo u akumulaciju znanja. Prema tome, osobe koje su samo položile ispite i onda zaboravile gradivo, imati će problema na intervjuu koji od njih očekuje znanje.

Proces intervju je sljedeći. Po dolasku ćete razgovarati s menadžmentom Platinum Investa. Osvrnuti ćemo se na vaš životopis i proći kroz pojedine stavke koje smatramo interesantnima. Što se tiče životopisa na njemu ne tražimo ništa posebno. Radno iskustvo nije nužno. Više nam je važno kako ste izgradili svoj životopis do sada i zašto.

Nakon toga ćemo proći kroz gore navedenu literaturu i razgovarati ćemo o konceptima te literature. Sigurno neće biti pitanje na primjer „Na stranici 86 se nalazi ovaj pojam, definirajte taj pojam?“. Takva pitanja nemaju smisla. Pitanja koja će vam biti postavljena mogu bit na primjer sljedeća:

 • „S obzirom na Sorosevu teoriju boom-bust ciklusa što mislite u kojoj točki ciklusa se trenutno nalazimo?“;
 • „Zašto je propao LTCM?“;
 • „Koja je glavna poruka filma Margin call?“.

Pitanja neće biti pitanja znanja nego će biti vezana za koncepte. Nema nužno točnog ili pogrešnog odgovora. Odgovori više služe da shvatimo kako razmišljate.

Treći dio intervjua biti će financijska analiza poduzeća. Dobit ćete izvještaje poduzeća i od vas će se tražiti da analizirate to poduzeće. U ovome dijelu je moguće da dobijete i dodatne posebne zadatke koji će ovisiti o potrebama društva.

Sam intervju može trajati nekoliko dana i može biti s različitim osobama na različitim mjestima.

 

Što se očekuje od zaposlenih?

Prva godina: u prvoj godini ćete biti zaposleni preko stručnoga osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa. Svrha prve godine je da naučite poslovanje i okruženje Platinum Investa. Morat ćete biti upoznati sa svim politikama, procedurama i zakonskom regulativom. Naučiti ćete poslove front, middle i back offica.

Od svih zaposlenika se očekuje aktivan doprinos poslovnim aktivnostima. Biti ćete uključeni u sve sastanke i sve poslovne aktivnosti. Od svakoga se očekuje doprinos poslovanju. Posebno blagonaklono gledamo na nove ideje kako unaprijediti posao. Nove ideje označavaju fokusiranost na posao i unaprjeđenje posla što predstavlja fundamentalne vrijednosti Platinum Investa.

Od druge do pete godine: ovo je razdoblje akademske i stručne profiliranosti. Ovisno o poslovnoj jedinici kojoj ste dodijeljeni tamo ćete dalje raditi i napredovati. Što se tiče akademskoga i stručnoga usavršavanja od svakoga zaposlenika očekujemo da ima sljedeće dvije titule: investicijski savjetnik i doktor znanosti. Nakon prve godine zaposlenja počinje vam teći rok od 18 mjeseci kada morate položiti ispit za investicijskog savjetnika. To je ispit koji regulira HANFA i obično je dva puta godišnje. Ukoliko ne položite ispit nakon 18 mjeseci vaša karijera u Platinumu je gotova. Od zaposlenika se također očekuje i školovanje. To znači da imaju petogodišnji studij (sveučilišni ili specijalistički) i nakon toga doktorat. Od zaposlenika koji imaju samo trogodišnji studij se očekuje da u roku od 3 godine završe dodatne dvije godine obrazovanja. Od onih koji imaju petogodišnji studij se očekuje da u roku od pet godina od zaposlenja imaju titulu doktora znanosti.

Važno je razumjeti zašto je obrazovanje važno. Znanost grabi naprijed. Osoba koja je doktorirala prije 20 godina možda danas nije upoznata sa novim tehnologijama i znanstvenim napretkom. Upravo zato je važno imati doticaja s novim znanstvenim otkrićima. Svrha da zaposlenici Platinuma idu na doktorate nije samo da se oni unaprijede nego i da najnovija znanja mogu prenijeti na ostale zaposlenike. Nema teorije bez prakse i prakse bez teorije.

Neispunjavanje ovih kriterija će značiti kraj vaše karijere u Platinum Investu. Što se tiče troška studija i polaganja ispita sve troškove studija će snositi Platinum Invest.

 

Napredovanje

Platinum je relativno malo poduzeće, tako da iako postoji formalno vertikalna hijerhija svi zaposlenici sjede zajedno i imaju otvoreni način komuniciranja. Definitivno nije potrebno zvati tajnicu da bi se ugovorio sastanak sa članom uprave.

Titula prema tome ne odražava moć, važnost ili utjecaj nego odražava količinu odgovornosti. Titula označava količinu odgovornosti koju jedna osoba ima na sebi. Izvršni direktor je odgovoran za zaposlenike, članovi uprave su odgovorni za izvršnoga direktora i zaposlenike. Prema tome, zvučnija titula prvenstveno znači veću odgovornost..

Nakon određenoga staža možete tražiti veću funkciju, ali morate znati da veća funkcija znači više odgovornosti, ne nužno više privilegija.

 

Plaća?

Platinum je relativno malo poduzeće koje nastoji povećati svoje prihode. Kako rastu prihodi tako će rasti i sve plaće zaposlenika.

 

Radno vrijeme

Uredovno radno vrijeme Platinum Investa je od ponedjeljka do petka od 8:30h do 16:30h.

 

Što vam Platinum Invest nudi?

Ako niste do sada shvatili, onda Platinum Invest nije mjesto za vas.