Investiranje u investicijske fondove


akcija_vijest
Loading

Investiranje u investicijske fondove

Zašto se Warren Buffet ne brine, unatoč kratkoročno lošim rezultatima?

Iako su Buffetovi zadnji rezultati, što ćete vidjeti dalje u tekstu, prilično loši, potrebno se odmaknuti korak unatrag i pogledati širu sliku. Vratimo se dvadeset godina u prošlost. Cijena dionice Buffettovog Berkshire Hathawaya iznosila je 20,66$ a danas 146,89$. Iz toga se može donijeti samo jedan zaključak: Buffett je kroz zadnjih dvadeset godina doživio brojne padove, no usponi su daleko veći. I tko god je ostao vjeran Buffettu te se nije uplašio za vrijeme loših vremena i povukao svoja sredstva danas je zasigurno dosta bogatiji nego prije. Ta konstatacija se može primijeniti i na cijelo S&P500 tržište koje od 1871 pa do danas nikada nije imalo dvadesetogodišnje razdoblje u kojem barem nije udvostručilo svoju vrijednost. Čak je i u doba svjetskih ratova i velike depresije tržište raslo u dvadesetogodišnjem razdoblju. Iz tog razloga privremenu lošu situaciju na tržištu ne bi trebali gledati kao situaciju u kojoj bježimo s tržišta nego situaciju u kojoj imamo priliku jeftinije kupnje.

Evo kako stoje dionice koje je izabrao Warren Buffet od zadnjeg Berkshire Hathaway sastanka.

Na ovogodišnjem Berkshire Hathaway sastanku, desetci tisuća investitora će još jednom slaviti investicijsko junaštvo Warrena Buffetta.  Ovogodišnja brojka bi mogla doseći i milijune budući da se godišnji sastanak znan kao “Woodstock for Capitalists“ po prvi puta prenosi i na internetu.

I dok je Buffettov legendarni investicijski niz dobro dokumentiran, s pravom je zaradio nadimak “Oracle of Omaha“, vrijedi spomenuti da je njegov nedavni izbor dionica prilično slab. Od zadnjeg Berkshireovog sastanka prošle godine, više od 43 dionica s kojima se javno trguje, a koje su u njegovom vlasništvu — su u padu. Dionice Berkshire Hathawaya su također kažnjene, dionice su pale za 12,5% u 2015, što je najgora situacija još od financijske krize 2008. od koje su se nedavno oporavili te su porasli 2% u odnosu na prošlu godinu.

Ali od kompanija koje Buffett od milja zove “the Big Four“ – American Express, Coca-Cola, IBM i Wells Fargo, samo je jedna narasla od zadnjeg godišnjeg Berkshire sastanka. To je bila Coca-Cola. Dionice Coca-Cole su porasle za nešto više od 10% u zadnjih godinu dana. Međutim American Expres je pao za 15% u istom vremenu, dok su IBM-ove dionice pale za skoro 16%., a Wells Fargo je izgubio 9%.

Buffett osobno nije kriv za izbor svih dionica koje posjeduje Berkshire; tu su njegovi zamjenici, Ted Weschler i Todd Combs. Njih dvojica upravljaju svojim velikim portfeljima unutar kompanije.  No to nužno ne znači da Buffettov ulagački niz izgleda bolje. Berkshireov najveći dobitnik u prošloj godini je Verisign koji je narastao za 39%.S druge strane, Berkshireov najveći gubitnik, Liberty Media je pao za 53% u prošloj godini.Prema objavi o zadnjem Buffetovom portfelju može se zaključiti da je izbacio neke od gubitničkih dionica u proteklih par mjeseci. Nakon ažuriranja Berkshireovog portfelja koncem 2015.  Buffett je također dodao neke dionice svom portfelju. Neke od njegovih zadnjih kupnji u proteklih par mjeseci su skočile, tako da su to bile vjerojatno dobre odluke bez obzira na to što su neke u padu cijelu godinu.

I dalje je samo 19 dionica u njegovom portfelju naraslo u protekloj godini, a 24 su izgubile na vrijednosti s time da su neke poprilično u minusu.  Buffetovi najveći gubitnik u zadnjih 12 mjeseci su udjeli u Williams Companies (-63%) koje već dugo ima u portfelju, još od dana kad je najavljivana akvizicija od strane konkurentske  kompanije Energy Transfer Equity a koja se naknadno pretvorila u katastrofu.

Buffetovo investiranje u novinske kompanije također nije polučilo uspjeha u zadnjih godinu dana. Grahamove dionice su pale za 24% dok su Leeove izgubile 30% vrijednosti u prošloj godini. Još jedno razočarenje za Berkshire Hathaway bio je i Goldman Sachs čije su dionice pale za više od 17% u prošloj godini, što je dovelo do Buffettove odluke o smanjenju udjela u banci u kasnijem dijelu 2015.

Investicijski fondovi poput Platinum Invest fondova PLATINUM BLUE CHIP i PLATINUM GLOBAL OPPORTUNITY i Buffettovog Berkshire Hathawaya nisu kratkoročne investicije. Tržište je fluktuirajuće i promjene su svakodnevne, no S&P500 indeks, dugoročno gledano, samo raste. Fondovi koji ulažu na razvijenim tržištima, poput Platinum Invest fondova i Buffettovog  Berkshire Hathaway fonda, zasigurno će također dugoročno rasti.

Platinum Invest

About Platinum Invest

  •